Tarih bölümü, bölüm öğretim üyeleri ve Tarih topluluğu tarafından 2024 yılında yapılmış olan etkinlikler:
Panel:
24 Ekim 2024 tarihinde Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Cumhuriyet 101 Yaşında” adlı panelde bölümümüz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sibel KÜÇÜKKÜLAHLI, “Ekim 1923’te Neler Yaşandı?” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Cumhuriyet ve demokrasinin birbirini tamamlayan kavramlar olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Cumhuriyet kavramının tarihsel sürecinden bahsederek, Lozan Barış Antlaşması, saltanat ve hilafetin kaldırılması gibi önemli olaylar ışığında Cumhuriyet’in ilanına giden yolu özetledi. Cumhuriyeti Türk inkılabının en önemli sonucu olarak nitelendiren Küçükkülahlı, bu emanete sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
Sempozyum:
24 Ekim 2024 tarihinde bölümümüz öğretim üyeleri Doç. Dr. Pınar PINARCİK ve Dr. Öğr. Üyesi Sibel KÜÇÜKKÜLAHLI'nın da katkı sağladığı, “Sosyal Bilimlerde Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları Sempozyumları” kapsamında düzenlenen “Tarihsel Süreçte Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” başlıklı bir sempozyum yapılmıştır.
Sempozyumun ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Pınar Pınarcık, “Uygarlığın Doğuşunda Toplumsal Cinsiyete Dayalı İş Bölümünün Ortaya Çıkışı” başlıklı sunumunda, insan topluluklarında iş bölümünün ortaya çıkmasında toplumsal cinsiyetin önemli etkisi olduğunu vurguladı. Eski tarihsel çağlar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Pınarcık, erkeklerin avcı-toplayıcı rolünden yalnızca avcı rolüne geçmesi ve toplayıcılık görevini kadının yerine getirmesi ile yeni bir döneme geçildiğini, yapılan arkeolojik kazı çalışmaları ve araştırmaların kadınların da avcılık yaptığını gösterdiğini anlattı. Özellikle neolitik çağdaki kadınların orantısız iş gücü ile karşı karşıya kaldığını ve bilim insanlarının yapılan çalışmalar ile incelenen kadın kemiklerinde, eski çağlarda yaşayan kadınların günümüzdeki atletik kadın vücutlarından çok daha fazla ağır işler yaptığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Programın diğer konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden Cumhuriyete kadar olan süreçteki kadın hareketleri, kurulan kadın cemiyetleri, kadınların çıkardığı gazete ve dergiler ile Atatürk İlke ve İnkılaplarının kadınlara getirdiği haklar hakkında önemli bilgiler verdi.
Web Paneli:
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bölümümüz tarafından düzenlenen “Milli Egemenlik ve Çocuk” adlı panelde bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Onur Çapar, “Milli İradenin Teşekkülü ve İlk Mecliste Dış Politika” başlıklı sunumunda, Mondros Mütarekesi’nden kongrelere, son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden TBMM’nin kuruluşuna kadar geçen dönemi özetledi. TBMM’nin yönetim şeklinin Meclis Hükümeti Sistemi olduğunu dile getirerek, Meclis Başkanı’nın Hükümetin doğal lideri olduğunu sözlerine ekledi. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’ndan da bahseden Çapar, bu kanunla egemenliğin kayıtsız şartsız millete verildiğini söyledi ve son olarak ilk Meclis’in dış politikası hakkında bilgiler paylaşarak sözlerini sonlandırdı.
Bölümümüz Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı ise “Erken Cumhuriyet Döneminde Çocuk Politikası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Modern öncesi çocuk ve modern çocuk dönemleri kavramlarından ve bu dönemin çocuklarının özelliklerinden söz eden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara ve gençlere ayrı bir önem verdiğini vurguladı. 23 Nisan’ın, 1921’den itibaren milli bayram, 1927’den sonra Çocuk Bayramı olarak kutlandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Cumhuriyet dönemindeki en önemli politikalarının başında çocuk sağlığı ve çocuk eğitimi geldiğinin altını çizdi.
Öğrenci Topluluğu Film Gösterimi:
Düzce Üniversitesi Tarih Topluluğu öğrencilerimiz 25.10.2024 tarihinde Kutadgu Bilig Konferans Salonunda düzenledikleri film gösterimiyle bir araya geldi.
Teknik Gezi:
10 Mayıs 2024 tarihinde bölümümüz 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla, Doç. Dr. Pınar PINARCİK ve Dr. Öğr. Üyesi Onur Sadık KARAKUŞ'un dersleri kapsamında Ankara İlinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi, Augustus Tapınağı ve Hacı Bayram Veli Camisi, Roma Hamamı ve Meclisleri kapsayan bir teknik gezi yapılmıştır.