ARAŞTIRMA KONULARI

Prof. Dr. Sabit DOKUYAN

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı

Uzmanlık alanı Türkiye Cumhuriyeti, Siyasi Tarih, Dış Politika konularıdır.


Prof. Dr. Ali ERTUĞRUL

Ortaçağ  Tarihi Anabilim Dalı

Uzmanlık alanı Selçuklu Tarihi, Türk-İslam Düşüncesi Tarihi, Erken Osmanlı Tarihi olup dönemle ilgili Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesiyle yazılmış elyazması eserler ile arşiv metinleri üzerinde çalışmaktadır.


Doç. Dr. Hamdi ÖZDİŞ

Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı

19.yüzyıl sosyal ekonomik tarihi, İkinci Abdülhamid dönemi siyasi, sosyal ve idare tarihi, Osmanlı basını ve daha spesifik olarak Osmanlı  mizah basını ve Avrupa mizah basını üzerine çalışmaktadır.


Doç. Dr. İsmail YAŞAYANLAR

Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı

Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar doktora tezinde kolera hastalığının hüküm sürdüğü süreçte Osmanlı Devleti’ndeki karantina teşkilatlanması ve kamu sağlığı hizmetlerini mikro ölçekte incelemiştir. 

Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar doktora sonrası araştırmalarını Osmanlı müesseseleri, kent ve sağlık tarihi konularında yoğunlaştırmıştır. Osmanlıca arşiv materyali temelli çalışmalar yürüten Yaşayanlar’ın kent tarihi çalışmaları Bursa üzerine odaklanmıştır. 


Doç. Dr. Pınar PINARCİK

Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı

Eski Anadolu Tarihi ve Eski Ön Asya Anadolu uygarlıkları üzerine odaklanarak, Urartu ve Geç Hitit Krallıkları başlıca uzmanlık alanlarıdır. Bu bağlamda, bölgenin tarihi coğrafyası, siyasi, kültürel ve sosyal yapısını anlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Uzmanlık alanı, yalnızca tarihi olayları anlamakla sınırlı kalmayıp, arkeolojik bulgular ve yazılı kaynaklar ışığında geçmiş uygarlıkların detaylı bir şekilde incelenmesini de kapsamaktadır. Kültürel Mirasın korunması alanında projeler ve bilimsel çalışmalar yürüterek, geçmişin değerlerini bugüne taşıma ve geleceğe aktarmayı hedeflemektedir.

Tarihi coğrafya çalışmalarıyla, geçmiş dönemlerin coğrafi özelliklerini ve bu özelliklerin insan faaliyetleri ve uygarlıklar üzerindeki etkilerini ve uygarlıkların mekânsal dağılımlarını ve çevreyle olan ilişkilerini araştırmaktadır.

Kent araştırmaları konusundaki çalışmaları ise antik yerleşimlerin sosyo-ekonomik ve mekânsal yapılarının modern şehircilik anlayışıyla ilişkilendirilmesine odaklanmaktadır.

Çalışmalarında mitolojiye de özel bir ilgi duymakta ve bu alanda yaptığı araştırmalarla eski toplumların inanç sistemlerini, sembolik anlatılarını ve kültürel gelişimlerini anlamayı hedeflemektedir.


Dr. Öğr. Üyesi Emine ŞAHİN

Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı

Ortadoğu Tarihi: Son dönem Osmanlı Ortadoğu'sunun idari, siyasi ve kültürel tarihi; Osmanlı Modernleşmesi: Tanzimat'tan Cumhuriyet'e kadar Osmanlı'nın modernleşme süreciyle birlikte kurum, işleyiş ve toplumsal yaşamındaki dönüşüm ve sürekliliği; Mimarlık Tarihi: Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde inşa edilen ve sonrasında tamir ve dönuşüm geçiren kamu binaları başta olmak üzere mimari yapıların tarihine ilişkin konular üzerine çalışmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Furkan KÜLÜNK

Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı

İngiltere'nin Hindistan politikası ve Doğu Hindistan Şirketi'nin faaliyetleri, İngiltere ve Çarlık Rusyası'nın Türkistan'daki faaliyetleri, Türkistan'da salgın hastalıklar ile misyonerlik çalışmaları ve seyyahlar üzerine çalışmalar yapmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Onur ÇAPAR

Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı

Yakınçağ Osmanlı devleti'nde yabancı sermaye, Osmanlı eğitim tarihi, Osmanlı Fransız ilişkileri, Osmanlı İktisatı ve Eğitimine ilişkin konular üzerine çalışmalar yapmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Onur Sadık KARAKUŞ

Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı

Roma İmparatorluk Dönemi ve Geç Antikçağ'da Anadolu Kentleri, Roma Eyaletlerinde idari ve kamusal yaşam, Doğu Akdeniz ve Anadolu Kentlerinde meslekler, meslek birlikleri ve üretim-pazar ilişkileri ve Geç Antikçağ'da Pagan Entelektüeller üzerine çalışmalar yapmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Sibel KÜÇÜKKÜLAHLI

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı

Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyet'ne geçiş sürecindeki siyasal, iktisadi ve toplumsal değişimler, Türk modernleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti İktisat Tarihi, Osmanlıdan Cumhuriyet'e  Toplumsal cinsiyet çalışmaları, Cumhuriyet Dönemi sosyal ve kültürel gelişmeleri temel ilgi alanlarıdır. Derslerini ve çalışmalarını bu konular etrafında sürdürmektedir.


Dr. Öğr. Üyesi Vahdet TARAKÇI

Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı

Türkistan Hanlıklarının bağımsızlık mücadeleleri, Türkistan Hanlıkları ile Osmanlı Devleti arasındaki diplomatik ilişkiler, Türk Dünyasında Çarlık Rusya-Osmanlı ilişkileri, Türk Dünyası eğitim reformu, Mustafa Şokay ve İsmail Gaspıralı Bey üzerine araştırmalar yapmaktadır.


Arş. Gör. Buşra KOÇASLAN 

Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı

Geç Ortaçağ, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı kuruluş dönemini,  Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi elyazması ile matbu kaynaklar üzerinden çalışmaktadır.


Arş. Gör. Yusuf ŞAFAK

Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı

Erken Modern Dönem Osmanlı Tarihi, Erken Modern Dönem Savaş ve Askeri Tarihi, Osmanlı Sefer Lojistiği, Osmanlı Taşrasının Sefer Lojistiğine Katkısı, Osmanlı Taşra Esnafının Savaşlardaki Görevleri. konularında çalışmaktadır.