Çanakkale Zaferi: Asker Anılarında Çanakkale

22 Mar

Fakültemiz Tarih Bölümü tarafından “Asker Anılarında Çanakkale” başlıklı konferansta Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümümüzden öğretim görevlileri Tuğba Aşan ve Sibel Küçükkülahlı savaş esnasında yaşananları katılımcılarla paylaştılar.
Fakültemiz Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üy. İsmail Yaşayanlar’ın moderatörlüğünü yaptığı programın ilk sunumunu gerçekleştiren Öğr. Gör. Tuğba Aşan, Birinci Dünya Savaşı’ndaki Çanakkale Cephesi’nin, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentine yakınlığından dolayı, Türklerin yeniden diriliş destanının yazıldığı yer olduğunu belirtti. Birinci Dünya Savaşı’nın her kesimden insana maddi, manevi kayıplar yaşattığını dile getiren Öğr. Gör. Aşan, Çanakkale destanının yazılmasında her kademeden subaylarımızın ve askerlerimizin etkisi olduğu kadar, sivil vatandaşlarımızın da çok önemli katkılarının olduğunu ifade etti.
Savaş sırasında askerlerimizin ailelerine ve sevdiklerine yazdıkları mektuplara da yer veren Tuğba Aşan, katılımcılara teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.
Programın bir diğer konuşmacısı Öğr. Gör. Sibel Küçükkülahlı ise yaptığı sunumda, Anzak askerlerinin ve yabancı askerlerin mektuplarını katılımcılarla paylaşarak, bu mektuplarda yabancı askerlerin en fazla, “Türkler vatanları için savaşıyor, biz ne için savaşıyoruz? Bu bizim savaşımız değil.” cümlesinin kullanıldığını belirtti. Sibel Küçükkülahlı, yine bu mektuplarda başarısızlıkların dış dünyaya yansımasının önlemek için çok fazla sansürün olduğunu da sözlerine ekledi.
Öğrencilerimizin çeşitli şiirler ve türküler de seslendirdiği konferansın sonunda; Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sabit Dokuyan tarafından yaptıkları başarılı çalışmalar ve sunum için Dr. Öğr. Üy. İsmail Yaşayanlar, Öğr. Gör. Tuğba Aşan ve Öğr. Gör. Sibel Küçükkülahlı’ya teşekkür belgesi takdim edildi.