10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni

10 Kas

Üniversitemiz, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve rahmetle anmak amacıyla “78. Yılında Atatürk’ü Anma Programı” düzenledi.

Rektörlüğümüzü temsilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç’in Üniversitemiz 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başlayan anma programına; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İdris Şahin, Fakültemiz dekanları, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhuriyet Konferans Salonu’ndaki “Lider Atatürk” başlıklı panele geçildi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, 78. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle andıklarını ifade etti. 1919 yılında Ülkemizin büyük bir badireden geçtiğini dile getiren Prof. Dr. Genç, bu yüzyıl başında da o döneme benzer zor günlerden geçtiğimizi söyledi.  Atatürk’ün “Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.” sözüne atıfta bulunan Rektör Yardımcımız, birey olmanın önemi üzerinde durarak “Farklı fikirlerimiz, yöntemlerimiz olabilir. Ama köklerimizin bu vatana ait olması lazım.” sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

Panelin ilk konuşmacısı olan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, “Atatürk ve Bilim” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim süreciyle ilgili bilgiler paylaşarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Oğuzoğlu, Atatürk’ü iyi eğitim almış, bilimsel düşünceye sahip olan bir devlet adamı olarak nitelendirdi.

Atatürk’ün kütüphanesinde 535 edebiyat, 397 dil bilim, 261 askerlik, 197 siyasal bilimler, 195 güzel sanatlar olmak üzere birçok kitap bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, O’nun dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine ekledi. Atatürk’ün İstanbul Üniversitesi’ni kurarak üniversite reformunu başlattığını ifade eden öğretim üyemiz, “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir.” sözüyle O’nun bilimi yol gösterici olarak kabul ettiğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

Panel, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Bayram’ın “Entelektüel Atatürk” başlıklı konuşmasıyla devam etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün entelektüel yönüne ve güzel sanatlara verdiği öneme dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Bayram, O’nun Fransızca ve Almanca dillerine hakim olduğunu, derin bir tarih bilgisi bulunduğunu ve Fransız devriminden etkilendiğini ifade etti.

Atatürk’ün batı kaynaklarına ve düşünürlerine ilgi duyduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sibel Bayram, O’nun okuduğu ve kaleme aldığı eserlerden örnekler verdi. Özellikle Namık Kemal, Mehmet Emin Yurdakul ve Tevfik Fikret gibi şairleri yakından takip ettiğini dile getiren Bayram, sanat ve edebiyatın Atatürk’ün ruh dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek sunumunu tamamladı.

Panelin ardından Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği konser icra edildi. Piyanoda Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kaptan, kanunda Yrd. Doç. Dr.  Volkan Gidiş’in yer aldığı konserde birbirinden değerli eserleri icra eden öğretim üyelerimiz, katılımcılar tarafından beğeniyle takip edildi.

“78. Yılında Atatürk’ü Anma Programı”, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç tarafından programda emeği geçenlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.